In den beginne

Turninum in olieverf

Méér dan een kwart eeuw geleden begonnen we met vrijwilligers, op een wetenschappelijk verantwoorde manier, het 16e eeuws kasteel Gallifort op te graven. Om het gevondene te onderzoeken en te inventariseren betrokken we een oud, vervallen, maar historisch waardevol pand aan de Koraalplaats 2 (zijstraat van de Turnhoutsebaan in Deurne).

Na de restauratie en inrichting van de tentoonstellingsruimten begonnen omwonenden oud gereedschap, huisgerief, ... te brengen. Zelf zochten we in talloze slooppanden. Zo groeiden we van archeologie over industriële naar de volksgeschiedenis van Deurne-Dorp.

Het verhaal gaat verder

Turninum anno 2013

Vandaag de dag zijn we levendiger dan ooit. Onze ontmoetingsruimte, documentatiecentrum en digitaal archief worden regelmatig bezocht door buurtbewoners, studenten, onderzoekers en heemkundigen. Ook wandelaars en fietsers komen hier even verpozen om te genieten van de originele gezelligheid en een frisse pint.

Turninum VZW werkt o.a. samen met de MAS-erfgoedcel, met de Cultuurdienst van Deurne en met het Heemverbond, Gouw Antwerpen. Turninum is lid van het Faro- en Heritanetwerk. Medewerkers van Turninum zetelen in o.a. de Culturele Raad Deurne en de VZW Lokaal Cultuurbeleid Deurne.

Nieuwtjes

Op zaterdag 17 november gaat opnieuw onze Zero IQ-kwis door in het CC Rix. Een plezante avond ten voordele van het onderhoud van onze collectie. Vooraf inschrijven is verplicht! Lees de flyer voor alle informatie.

Op donderdag 29 november komen Xander Alma (VEC), Niels Jennes (VEC) en Jan De Beenhouwer (ODIN/FODIO) in ons disctrictshuis alles vertellen over hun (be)vindingen tijdens de opgravingen op het Eksterlaar. De lezing "3000 jaar bewoning op het Eksterlaar: bronstijd, ijzertijd, Romeinen, middeleeuwers" begint om 20.00 uur (ingang Unolaan is geopend vanaf 19.30 uur) en kan gratis bijgewoond worden. Bekijk de flyer voor alle informatie.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we opnieuw een Breughelavond, ten voordele van onze museumwerking, op zaterdag 16 februari 2019. Voor €18 krijg je méér dan 10 verschillende gerechten, tussen de erwtensoep en de rijstpap door. Ontdek de flyer voor alle informatie.

Erfgoeddag gaat door op zondag 28 april 2019 van 10.00 tot 17.00 uur. Het thema is "Hoe maakt u het?". De ganse dag zullen er demonstraties zijn van hoe specialisten uiteenlopend roerend erfgoed (in aardewerk, metaal of hout) restaureren. Ook onze gidsen zijn uiteraard van de partij, en ook een nieuwe boeiende publicatie is er dan te bekomen. Meer info volgt later.

Open Monumentendag gaat door op zondag 8 september 2019. Meer info volgt later.

Bezoek het volksmuseum

Google Maps

Openingsmomenten

Het museum en het ontmoetingslokaal zijn elke zaterdag en zondag geopend van 14.00 u tot 17.00 u. De toegangsprijs is 1 euro voor een kalenderjaar. Bezitters van een lerarenkaart krijgen gratis toegang.

Het documentatiecentrum is elke dinsdag- en donderdagnamiddag toegankelijk. Het archief is analoog gerangschikt en digitaal geregistreerd. Gelieve op voorhand een afspraak te maken.

Afspraken voor gidsbeurten of bezoekmomenten, kunnen gemaild worden naar de voorzitter: Ludo Peeters.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Turnhoutsebaan (halte Gallifortlei): tram 10, bus 410, 411, 412, 414, N62

Hoofdvunderlei (halte Turnhoutsebaan): bus 33

Wagen

Op de Frank Craeybeeckxlaan is het betalend parkeren, met uitzondering op zondag. Parkeer gratis op het Rodekruisplein, tegenover de kerk.